Traieste responsabil – afla despre eficienta energetica a locuintei

Conceptul de eficienta energetica este din ce in ce mai utilizat in 2015, in contextul cresterii consumului de energie. Atat la nivel national, cat si local, se dezvolta proiecte de sustenabilitate, pentru a obtine o economie mai sanatoasa si a ne a asigura un viitor cat mai bun.

Acest lucru se poate face prin construirea cladirilor pe baza nor principii de sustenabilitate si eficienta energetica, sau reabilitarea acestora pentru a le incadra in clase superioare de performanta energetica. In acest scop, primul pas pe care proprietarii imobilelor trebuie sa il urmeze este efectuarea unui certificat energetic. Certificatul energetic este un act ce incadreaza consumul energetic estimativ al apartamentului, in una din cele 6 clase energetice, incepand cu clasa superioara A, unde consumul este cel mai scazut, pana la clasa inferioara G, unde consumul este cel mai ridicat.

In general, apartamentele din blocurile reabilitate se incadreaza in marea lor majoritate in clasa energetica A, avand un consum de energetic estimat mic, de pana la 125 de kWh/m2/an.

In clasele B si C se incadreaza apartamentele care nu sunt in blocuri reabilitate dar care dispun totusi de un sistem de incalzire centralizat sau de o centrala termica de apartament sau de bloc (cazan la subsol). Din categoria acestor apartamente, in mod preponderent, cele de la ultimul etaj sau cele de capat de bloc se incadreaza in clasa C, deoarece acestea au suprafata de contact cu exteriorul mai mare, realizandu-se un transfer termic suplimentar fata de cel al apartamentelor de mijloc. La cele de la ultimul etaj, contactul cu exteriorul se face si prin intermediul teraselor, iar la cele de capat de bloc si prin peretii laterali ai blocului.

Certificatul energetic este modalitatea simpla si accesibila prin care se poate afla un consum estimativ energetic al unei proprietati, si se poate elabora prin intermediul unei firme de auditori energetici atestati, care, in baza elementelor geometrice ale cladirii (materiale de constructie, suprafete de transfer termic, orientare etc) dar si instalatii aferente, pot determina in ce clasa se incadreaza cladirea. Cu alte cuvinte se pune un diagnostic al consumului de energie, incadrandu-se intr-o clasa de consum energetic.

Alaturi de certificatul de performanta energetica, pentru o investigatia mai detaliata, specialistii recomanda si termografia in constructii. Prin intermediul acestei investigatii, se pot detecta eventualele scurgeri de energie si defecte de constructive, reprezentate prin pete de culoare distincte. Ambleme investigatii te ajuta sa eficientizezi consumul de energie si sa detectezi pierderile de caldura, informatii ce pot fi valorificate ulterior printr-o scadere a costurilor de intretinere.

Tags:


1 Comment
  1. Poate este util sa semnalam faptul ca pretul pentru eliberarea acestui document (certificat energetic) este accesibil, pornind de la (depinde de firma, desigur) un pret de 130 lei pentru o garsoniera, iar pentru un apartament se mai adauga aproximativ 30..50 lei.
    Aceste sume sunt pur orientative, fiecare firma isi stabileste preturile.
    Nivelul preturilor depinde si de localitatea din tara unde se face lucrarea, in unele zone ale tarii preturile fiind putin mai mari.

Lasa un comentariu