Măsuri de siguranţă pentru asamblarea unui calculator

gtoolsPoate că eşti familiar cu informaţiile pe care le vei parcurge în continuare, poate că nu, însă e bine să fii conştient de riscurile lucrului cu componente electronice de calculator. În continuare îţi oferim câteva informaţii care te vor ajuta să previi riscul deteriorării componentelor preţioase ale calculatorului la care lucrezi sau vei lucra în viitor.

Pasul 1: Nu lucra în baie!

Oricât de amuzant sună, nu este o glumă – cu toţii avem un prieten care şi-a desfăcut calculatorul în baie, pe motiv că nu intră praf, iar apoi s-a plâns prietenilor că şi-a cumpărat componente proaste care “nu au funcţionat la prima pornire”, urmat de achiziţia altor componente la fel de scumpe şi asamblarea lor folosind “aceeaşi metodă”.

De ce nu e o idee bună? Baia (sau bucătăria) prezintă un nivel mult mai mare de umezeală decât camera de zi şi poate cel mai important, există oricând riscul de stropire a componentelor. Dacă vrei să lucrezi în siguranţă, evită baia sau bucătăria, şi asigură-te că eşti împământat înainte să umbli la componentele electronice, conform pasului următor.

Pasul 2: Utilizează un set de şurubelniţe izolate (certificate VDE) sau echipamente de protecţie certificate ESD (mănuşi, brăţări etc.)

ESD sau “Electro Static Discharge” (de origine americană) semnifică protecţie la riscul de descărcare electrostatică – menţionarea acestui termen pe anumite echipamente de protecţie indică certificarea conform EN 61340 pentru prevenirea descărcării electrostatice accidentale.

Cel mai des întâlnit caz de scurtcircuitare a componentelor este folosirea unei şurubelniţe metalice standard, sau chiar propriile mâini, fără izolarea în prealabil, fapt ce poate duce la scurtcircuitarea instantanee a componentei (sau componentelor) la care lucrezi.

Desigur, efectele se vor vedea doar după asamblarea completă încercarea de pornire a sistemului, şi nu numai că-ţi va părea rău că ai acţionat în grabă, dar va trebui să inlocuieşti şi componenta (sau componentele) scurtcircuitate.

Deci, nu e mai simplu să te echipezi din start cu imbracaminte de protecţie adecvata?

Pasul 3: Siguranţa înainte de toate

Chiar dacă ai urmat paşii de mai sus, e bine să fii în permanenţă precaut pentru a preveni descărcarea electrostatică sau deteriorarea fizică a componentelor!

Cel mai întâlnit risc este introducerea în poziţia incorectă a procesorului în lăcaşul său, mai ales dacă îl manevrezi fără mănuşi de protecţie sau dacă îl introduci în altă poziţie decât este marcat, deoarece poţi să rupi unul sau mai mulţi pini de contact.

Deasemenea, placa de bază se poate deteriora dacă o fixezi de carcasa strângând prea tare de şuruburile de fixare (sau nu utilizezi suficiente şuruburi, astfel că placa de bază se va îndoi în timp datorită greutăţii componentelor şi a fixării necorespunzătoare).

Este foarte importantă evitarea atingerii directe a circuitelor fără să fii împământat.

Pe scurt

Dacă vrei să fii sigur că nu vei deteriora componentele preţioase de calculator, utilizează echipamente de protecţie adecvate (mănuşi, brăţări antistatice) împreună cu un set de şurubelniţe izolate, şi cască bine ochii pentru fiecare manevră de asamblare şi componentă pe care o adaugi – astfel că în final vei asambla cu succes noul tău calculator şi vei fi pregătit să începi o partidă online de Counter-Strike!

Tags:


1 Comment
  1. Nelu says:

    Superficial articolul plin de lipsuri. Inainte de toate trebuia sa mentionezi ca: orice interventie in PC se face dupa deconectarea de la reteaua de 220V. In ce priveste celelalte etape, fiecare component are instructiuni de montare. Daca achizitionati componente “second hand” ar fi bine sa fie montate de o persoana cu experienta. Un electronist (cu diploma sau fara dar sa fie electronist adevarat). Pe cei ce spun ca “merge si asa” abandonati-i.

Lasa un comentariu