Despre protecția electro-statică (ESD) de la mediul de lucru

Lucrul cu componente electronice sensibile necesită un plus de atenție la organizarea modului de lucru. Atât mediul de lucru, cât și echipamentele de protectie trebuie să urmeze anumite standarde, pentru protecția lucrătorilor, dar și a componentelor.

Fenomenul ESD (electro-static discharge – descărcare electrostatică) este unul dintre principalele riscuri pentru componentele electronice. Produsă prin fricțiune, această descărcare se manifestă prin ușoare șocuri electrice, dar care pot fi fatale pentru electronice. Electricitatea statică poate cauza acumularea de praf și alte particule, un risc demn de luat în calcul în industria electronicelor. Îmbrăcămintea non-antistatică tinde să genereze electricitate, de aceea nu este recomandată pentru lucrul cu electronice sau chiar în mediile de lucru cu atmosfera inflamabilă.

Standardul european EN 1149-5 se referă strict la proprietățile antistatice ale echipamentelor de protecție, cu accent pe protecția utilizatorului. Pe de altă parte, EN 61340-5-1 (ESD) se adresează mai mult nevoii de protecție ale componentelor electronice, împotriva electricității statice produse de utilizator în timp ce se mișcă, de la 100V. Protecția ESD implică utilizarea covorașelor ESD, realizate din materiale antistatice, cu scopul de a disipa energia acumulată de utilizator. De asemenea, împământarea se poate face cu ajutorul unei brățări speciale pentru lucrători, conectată la stația de lucru.

Echipamentele de protecție ESD și antistatice sunt croite din materiale care disipează această energie în diferite cantități. Imbracamintea de protectie poate beneficia de fibre de carbon în amestecul textil, metodă folosită și la producerea mănușilor de protecție pentru acest tip de activitate.

De asemenea, dotarea cu incaltaminte de protectie ESD ajută la disiparea electricității statice. Încălțămintea antistatică are o rezistență electrică între 0.1 și 1000 MegaOhmi, și se pretează pentru o varietate de medii de lucru. Încălțămintea de protecție ESD oferă o rezistență și mai scăzută, între 0.1 și 100 MegaOhmi, cerință necesară pentru a preveni acumulările necontrolate cu electricitate statică, periculoase pentru mediul de lucru respectiv.

Tags:


Lasa un comentariu