Certificat energetic pentru clădiri inteligente

Cladirile inteligente sunt de obicei si cele care au un consum redus de energie, consum care apare si intr-un certificat energetic al respectivului imobil. Sistemul BMS (Building Management System) este cel care monitorizeaza parametrii importanti ai unei cladiri, pentru a putea optimiza si reduce consumul de energie. Toate instalatiile cladirii sunt conectate la acest sistem: instalatiile de ventilare-climatizare, de incendiu, iluminat, incalzire. Informatii importante sunt masurate si pot fi modificate cum ar fi umiditatea aerului ambiental sau concentratia de dioxid de carbon, astfel putandu-se imbunatati calitatea aerului interior (se opresc sau pornesc ventilatoare de introducere si evacuare aer viciat sau se da comanda de deschidere a clapeletor de amestec).

Acest sistem de monitorizare si control este intalnit si in cazul locuintelor unifamiliare. In acest caz trebuie realizat in prealabil un proiect pentru a putea adapta sistemul cerintelor fiecarui beneficiar in parte. Se pot controla parametrii importanti ca iluminatul locuintei, temperatura din diferite incaperi, de fapt utilizatorul poate modifica oricare parametru de la distanta.

Exista in Bucuresti astfel de cladiri care dispun de sistem BMS realizate cu multi ani in urma. Tendinta este de a utiliza acest concept pe cat mai multe locuinte (nu doar in cazul cladirilor mari) pentru a creste gradul de confort si a reduce cat mai mult consumul de energie conventionala. Este un mare avantaj sa poti controla de la distanta atat centrala termica cat si sistemul de detectie la incendiu. Sunt cativa producatori de centrale termice sau aparate de racire care pun la dispozitia utilizatorului legarea echipamentului la reteaua wireless, pentru a facilita modificarea parametrilor cu ajutorul internetului.

Monitorizarea cladirii este un pas important pentru a reduce consumul de energie dar nu suficient. Imobilul trebuie de asemenea sa fie proiectat pentru a se adapta noilor cerinte actuale: consum aproape zero de energie. Sunt cateva astfel de imobile care sunt deja construite in tara noastra, insa costurile din pacate sunt inca ridicate si nu sunt multe persoane care isi permit astfel de investitii. Insa in timp conceptul cu siguranta devine uzual si poate fi utilizat la scara larga. In clipa de fata utilizarea unei grosimi de izolatie de 30-40cm nu reprezinta un cost important pentru o cladire noua si nici utilizarea unui recuperator de caldura pentru a improspata aerul interior. Panourile solare pentru a prepara apa calda de consum menajer se afla in aceeasi situatie, adica de obisnuinta, nu mai reprezinta o noutate si nici un cost ridicat.

Pentru mai multe detalii despre certificat energetic, audit energetic sau termoviziune va stam la dispozitie.

Tags:


Lasa un comentariu