Renovezi? Scoate si un certificat energetic dupa ce termini!

A inceput febra renovarilor. Meseriasii nu-si mai vad capul de treaba, termopanele se vand ca painea calda, toata lumea da zor sa mai schimbe ceva la case si apartamente pana nu vine sezonul concediilor si se termina banii.Multi renoveaza ca sa dea in chirie sau ca sa vanda la preturi mai bune apartamente, case, spatii comerciale sau cladiri de birouri.

Si daca tot ne punem pe renovat ar fi bine sa nu uitam ceva foarte important: obligativitatea scoaterii unui certificat energetic dupa finalizarea lucrarilor. Certificatul energetic atesta faptul ca renovarea a adus imbunatatiri semnificative imobilului. In plus, ne ajuta sa vindem sau sa dam in chirie la preturi bune.

Este clasa energetica importanta?

Aflarea clasei energetice a unui imobil trebuie sa fie o prioritate pentru orice proprietar pentru ca in functie de aceasta clasa valoarea imobilului scade sau creste. Incadrarea intr-o astfel de clasa este impusa prin lege incepand din 2013 si se face odata cu solicitarea eliberarii unui certificat energetic de la un auditor energetic autorizat. Trecerea intr-o clasa de eficienta superioara ar trebui sa fie prin urmare scopul tuturor celor care investesc in renovarea caselor si apartamentelor pe care le au in proprietate.

Cum aflam clasa energetica?

Solicitarea eliberarii unui certificat energetic ne va indica pe baza documentelor clasa energetica sau clasa de eficienta energetica in care se afla imobilul pe care tocmai l-am renovat.Este casa rentabila si performanta in ceea ce priveste energia consumata sau e ca o masina cu motorul uzat, care scoate fum, consuma ulei, prea multa benzina si polueaza intens?Daca renovarea a inclus si aplicarea unei izolatii termice exterioare eficiente, ferestre noi din termopan care nu mai faciliteaza pierderile de caldura si instalatii termico-sanitare noi si eficiente atunci certificatul energetic va indica o clasa de eficienta ridicata.

Clasele de eficienta sunt ordonate de la A la G, A fiind cea mai eficienta iar G fiind practic o clasa de imobile in care nu s-a investit nimic si care pierd resurse importante prin toate locurile posibile. Un certificat energetic se elibereaza pe baza planului imobilului sau apartamentului (fisa cadastrala) si a anului de constructie. In baza unei analize, imobilul este incadrat intr-o anumita clasa si primeste o anumita nota. Eliberarea unui certificat energetic dureaza cateva ore iar valabilitatea lui este de 10 ani. Certificatul se elibereaza doar de catre auditori energetici de gradul I sau II autorizati. Calculul coeficientului global de izolare termica, cunoscut ca si calcul G se poate obtine de la un inginer sau arhitect, care apoi trebuie stampilat de un verificator autorizat.

Suntem in anul 2018. Cei mai multi dintre noi isi doresc sa locuiasca in case moderne, in case smart care pot fi controlate de la distanta printr-un simplu click pe telefon. Eliberarea unui certificat energetic n-ar trebui sa ne sperie ci sa ne motiveze sa facem lucrurile mai bine pentru noi si pentru viitorul nostru. Motivatia de a investi in instalatii durabile, eficiente, in izolatii termice care nu doar sa existe pe hartie ci chiar sa-si implineasca scopul n-ar trebui sa vina din faptul ca ne obliga legea ci din faptul ca am inteles cate economii putem face alegand sa facem astazi lucrurile bine.

Renovarea inseamna progres. Iar progresul trebuie atestat de un certificat energetic.

Tags:


Lasa un comentariu