Cum sa cumperi un DVR pentru supraveghere video. Detalii de care este bine sa tii cont.

Cumpararea celui mai bun DVR poate fi un proces destul de complex. Chiar si unii operatori ai magazinelor de dispozitive de securitate nu inteleg exact tehnologia implicata. Sunt mai multi factori pe care ii poti lua in calcul atunci cand iti cumperi un DVR mai ales ca aceste dispozitive sunt de mai multe feluri. In primul rand va trebui sa te decizi ce investitie vrei sa faci si daca vei avea nevoie de un dispozitiv entry level sau de o unitate foarte performanta care sa se plieze perfect pe scopul tau. In acest sens exista DVR 4 canale, DVR 8 canale si DVR 16 canale care vor fi alese in functie de nevoile tale specifice.

Rata de  frame-uri pe secunda  a unui DVR

Rata de frame-uri pe secunda este numarul de cadre pe care un DVR le poate inregistra si reprezina un parametru foarte important. Pentru filmarile in timp real cea mai buna valoare este de 30 fps. Pentru a iregistra in timp real utilizand un DVR 16 canale vei avea nevoie de o unitate care inregistreaza cu 480 fps. Tine minte faptul ca multe dintre unitati sustin ca sunt in timp real pentru simplul fapt ca redau la 30 fps pe fiecare canal. Nu te lasa pacalit, ai nevoie de ceva care sa inregistreze cu 30 fps pe fiecare canal nu sa redea. Un dispozitiv DVR care nu respecta acest lucru nu iti va fi util. Este mai bine sa gasesti un sistem mai puternic decat unul mai slab.

Rezolutia unui DVR

Indiferent ca alegi un DVR 4 canale sau cu mai multe canale, rezolutia este la fel de importanta. Dimensiunile imaginii care sunt surprinse pe camera se numesc rezolutie. Cea mai cunoscuta rezolutie este CIF insa este recomandam sa alegi standardul D1 cel putin care este mai mare avand 720 x 480. De asemenea exista si rezolutii intre aceste valori. Este foarte importanta rezolutia deoarece permite inregistrarea imaginilor mari, clare si cat mai detaliate. O rezolutie 4 CIF este de 4 ori mai detaliata decat una CIF. Cele mai multe unitati DVR ieftine vor inregistra CIF. Unitatile DVR mai scumpe si mai performante pot veni cu 4 CIF sau cu D1 si permit inregistrarea de cea mai buna calitate in timp real.

Compresia unui DVR

Dupa ce materialul video a fost transmis unitatii DVR acesta trebuie sa fie comprimat pentru a conserva spatiul si pentru ca vizualizarea sa fie mai fluida. Compresia poate fi de cea mai slaba calitate cum este MJPEG sau de cea mai buna calitate cum este MPEG4. Cel mai inalt standard de compresie este H.264. Metodele de compresie sunt variate in functie de componentele unui sistem de supraveghere, si exista chiar si dispozitive DVR care utilizeaza combinatii de tehnici de compresie, una pentru filmare si alta pentru streaming pe internet. Cele mai multe dispozitive DVR noi utilizeaza H.264 care sunt cu 40 de procente mai eficiente in ceea ce priveste stocarea si streamingul pe internet. Indiferent ca optezi pentru un DVR 8 canale sau alte tipuri de dispozitive similare, nu uita de compresie.

Capacitatea de stocare a unui DVR

Cat de mult poate stoca dispozitivul DVR pe care l-ai ales? Este important sa tii cont de acest detaliu pentru a putea evita inconvenientele ulterioare. Unitatile DVR foarte ieftine au in general 1 sau 2 hard diskuri normale. Unitatile mai avansate pot avea intre 6 si 8 spatii de stocare moderne, unele dintre ele fiind pe SSD. Cele mai avansate unitati DVR iti permit sa creezi o configuratie RAID si camerele vor stoca prin internet direct in calculatorul tau. Uploadul FTP poate sa fie foarte util pentru ca permite unitatii DVR sa faca un backup al materialelor video capturate atunci cand apar evenimente nedorite. Spre exemplu, poti vedea un film in care hotul a furat chiar unitatea DVR inainte de a pleca.

Inainte de a iti alege un dispozitiv DVR este foarte important sa stii cate camere vei conecta la el. In functie de numarul de camere conectate vei alege si numarul de canale pe care il are DVR-ul. Poti alege un dispoztiv DVR 4 canale cand conectezi la el 4 camere, DVR 8 canale cand conectezi 8 si DVR 16 canale cand conectezi 16.

 

Tags:


Lasa un comentariu