LUMILE VIRTUALE – 6 UTILIZĂRI DE VIITOR ALE TEHNOLOGIEI VR

Realitatea virtuală poate fi un refugiu pentru mulți oameni dezamăgiți de lumea înconjurătoare: tehnologia poate face multe pentru omenire, dar are și efecte secundare.

2016 va rămâne în istorie drept anul zero al realităţii virtuale. În acel an a fost deschis primul cinematograf VR (virtual reality), a avut loc prima operaţie realizată în realitatea virtuală, dar şi primul proces în care a fost folosite probe VR. Elon Musk şoca lumea în acelaşi an, declarând că omenirea trăieşte deja într-o lume virtuală, creată de o superinteligenţă.

Lumile virtuale sunt spaţii online care simulează locuri existente în realitate sau lumi fictive. Unul dintre principalele elemente definitorii ale unei lumi virtuale este accesibilitatea: utilizatorii se pot conecta simultan la interfaţa lumii virtuale, de oriunde din lume.

Cele mai multe dintre ele au fost create pentru divertisment, însă rolul şi scopul lor s-a extins în ultimii ani. Mai toate sunt promovate ca jocuri dar, cu trecerea timpului, tehnologia se va extinde şi în alte domenii în care momentan se fac paşi mici, dar siguri: în educaţie, sănătate, divertisment şi chiar în domeniul militar.

CE POȚI FACE ÎNTR-O LUME VIRTUALĂ

Un studiu online publicat în Cyberpsychology, Behavior and Social Networking a scos în evidenţă principalele motive pentru care tot mai mulţi oameni se îndreaptă către lumi virtuale. Plictiseala este cel mai des întâlnit motiv, însă problemele sociale ale oamenilor se răsfrâng şi aici. Iată, în ordinea importanţei, de ce se îndreaptă oamenii către lumi virtuale.

 • Ca să treacă mai uşor timpul
 • Pentru amuzament
 • Pentru că permite utilizatorilor să intre în pielea unui alter-ego
 • Pentru recunoaşterea meritelor
 • Pentru interacţiuni sociale

Cu alte cuvinte, plictiseala şi amuzamentul sunt cele mai importante motive, însă latura socială vine imediat în urmă. Lumile virtuale le permit utilizatorilor să fie altcineva. Să-şi asume altă identitate, alte calităţi şi alte defecte. Virtualul este locul unde oamenii pot fi cum îşi doresc să fie în realitate: spontani, simpatici, prietenoşi, frecventabili.

Pe viitor, însă, odată cu dezvoltarea tehnologiei VR, posibilitățile vor deveni nelimitate. Iată 6 dintre cele mai importante schimbări pe care le va aduce realitatea virtuală:

 1. Jocurile video

Cea mai evidentă aplicație pentru realitatea virtuală este în industria jocurilor video. Tehnologia nu este suficient de extinsă în acest moment, dar odată cu trecerea timpului tot mai multe companii vor scoate pe piață jocuri video care-i vor trimite pe utilizatori drept în mijlocul acțiunii.

 1. Filmele

O altă utilizare care este așteptată de foarte mulți este integrarea tehnologiei VR în producția de filme. În acest moment, filmele 3D sunt la modă, însă în câțiva ani, un spectator ar putea să exploreze din interior un film, în ritmul propriu, văzând acțiunea din diferite unghiuri și acordând atenție întâmplărilor care îl interesează mai mult.

 1. Turismul virtual

Vrei să vizitezi un templu hindus sau o stradă aglomerată din Tokio și nu ai suficienți bani ca să ajungi până acolo? Cu ajutorul realității virtuale vei putea să vizitezi diverse locuri de pe planetă, fără să-ți părăsești domiciliul.

Nu mai vorbim despre concerte sau meciuri, unde vei putea fi prezent fără să ieși din apartamentul tău.

 1. Chirurgia și operațiile la distanță

Una dintre aplicațiile cele mai utile ale realității virtuale este medicina. Pentru chirurgi, de exemplu, este mult mai util să învețe noi proceduri într-un mediu cât mai apropiat de realitate, iar VR-ul poate oferi asta, mai bine decât modelele din plastic pe care le folosesc medicii în acest moment.

La fel și în cazul operațiilor: un medic va putea opera în siguranță de la mii de kilometri distanță, prin intermediul unei căști de realitate virtuală și brațe robotizate.

 1. Educația

Realitatea virtuală poate aduce mult mai ușor oameni din diverse colțuri ale lumii la un loc, pentru cursuri universitare, de exemplu. Cu o cască VR, studenții pot participa la cursuri ținute într-o lume virtuală, în care chiar îi vor putea vedea pe colegii lor și vor putea interacționa direct cu ei.

 1. Calitatea vieții

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face realitatea virtuală pentru oameni este să le îmbunătățească viața. Pentru persoanele cu dizabilități, care nu se pot deplasa, VR-ul le poate schimba perspectiva asupra vieții și le va permite să-și depășească, cel puțin virtual, limitele.

CE NU POȚI FACE ÎNTR-O LUME VIRTUALĂ

În ciuda evoluției tehnologice, multe dintre lucrurile care fac parte din viața noastră cotidiană nu-și au încă locul în realitatea virtuală.

Apropierea fizică de alți oameni nu poate fi înlocuită de o întâlnire cu un personaj virtual, iar o ieșire cu prietenii la o cafea va fi mereu o experiență mult mai plăcută. Nu mai vorbim de dans într-un club sau de un joc de cărţi.

Acasă poți găti o mâncare reală sau, dacă ești fumător, poți folosi alături de colegi un dispozitiv IQOS care încălzește tutunul, nu-l arde. Toate astea sunt experiențe reale, care nu pot fi – cel puțin în acest moment – reproduse în realitatea virtuală.

VIITORUL LUMILOR VIRTUALE

Realitatea virtuală este încă la început, însă pe viitor lucrurile se vor schimba drastic. Marile companii high tech caută soluţii care să permită dezvoltarea unor tehnologii superioare, care vor înlesni accesul oamenilor la aceste lumi virtuale. Cei de la AMD au anunțat încă de anul trecut că pasul următor pe care vor să-l facă este să îmbunătățească imaginile din realitatea virtuală până la calitatea fotografiilor.

Nu doar calitatea lumilor virtuale va fi îmbunătățită, ci şi rolul lor. Maldive a fost primul stat care şi-a deschis o ambasadă virtuală în Second Life. Platforma este celebră şi pentru faptul că utilizatorii pot folosi bani reali pentru tranzacţii. În fiecare lună se tranzacţionau aproape 3 milioane de dolari reali.

Şi marile companii au preluat trendul: multe dintre ele au folosit deja lumile virtuale pentru a-şi promova şi a testa produsele. Aşa că direcţia în care merg aceste spaţii virtuale e să se depărteze de scopul iniţial, acela de a oferi divertisment, şi să se transforme în centre de comerţ şi afaceri, dar şi de educaţie.

Sursa foto: Shutterstock

Tags:


Lasa un comentariu